Kitch, Almanca kökenli bir kelime olarak ,biçimsiz,bayağı bir nesneyi ifade eder.
Sanatsal anlamda, var olan bir tarzın kötü bir kopyası, kategorize edilemeyen hali olarak tanımlanabilir. Gösterişli ve zevkten yoksun ürünleri de tanımlayan Kitch ,1860’larda sanat dünyasında kullanılmaya başlamıştır.Türkçe’de Rüküş olarak da karşılığını bulan Kitch için, kötü zevk ürünü demek de yanlış olmaz. Kitch’in, kolay ulaşılabilmesi,ucuz olması , aslına sahip olamayan tüketici için onu vazgeçilmez hale getirmiştir.
Resimdeki karşılığında, herkes tarafından algılanan öğrenilmiş bir duygusallığın abartılı haline rastlanan kitch, bu nedenle genel kitlenin beğenisini kazanmıştır. Kitch,duygusallık, sembolleşmiş renk sistemi ve şablon görüntülere sahiptir.
Kültür yozlaşması ve popüler olanın hızlı yaygınlaşması gibi nedenlerle Toplumun geneli tarafından benimsenmiş olması onun iyi olduğu anlamına gelmez. Aslında, benimsenme nedeni, onun kolay ulaşabilir olması ile ilgilidir. Öte yandan,kopyalama işlemi bazen aslını yaralayan bir etkiye dönüşebilir. Bir örnek verecek olursak; bugün, Leonardo’nun Mona Lisa resmi de, kopya reprodüksyonları ile bir kitch nesnesi haline gelmiştir. Kitch nesneler önceden var olanı, kabul göreni kopyalarlar. Değişime açık değildirler. Bu nedenle yeniliğe ve üretime olumsuz etkileri vardır.
Kitch konusunu yeterince anlayabilmek için günlük hayatın ve toplumsal kültürün imgelerini sorgulayabilecek donanıma sahip olmak gerekir. Popüler kültürün; “Zevklerle renkler tartışılmaz.” şablonu kitch’in en büyük desteğidir.
Son olarak; kitch(kiç),rüküş olan, genelin kabul ettiği, gelişmemiş süsleme ve süslenme biçiminin ifadesidir diyebiliriz.
mindonart eğitmen
Got something to say? Go for it!