Soyut sanatı anlatmanın en kolay tekniği; “KOLAJ”
Bugün, “Kolaj” tekniği soyut düzenlemenin mantığını anlatmak için Üniversitelerde kullanılmaktadır.
Avant Garde sanat akımları içinde kullanılan tekniklerden, iki boyutlu kes yapıştır uygulaması olan kolaj, döneminde pek çok sanatçının resminde ön çalışma ya da asıl uygulama olarak denendi. Aslında bugün de yine çok sanatçı tarafından uygulanan teknik; farklı renk, doku ve biçimsel düzenlemelerin hızla uygulanmasına olanak sağlayan bir yöntem.
Kolaj bir “tekniktir”, pek çok sanatçı tarafından farklı yorumlanmıştır. Fransızca “yapıştırmak” sözcüğünden yaygınlaşan kolaj tekniğinde farklı anlam bütünlüklerine sahip görseller bir arada kullanılabilir. Bu görsellerin birlikte kullanılmasındaki amaç, görsel kompozisyon düzeni içinde, renk- doku ve leke etkileri olarak yeni bir kompozisyon oluşturmalarıdır.
Üç boyutlu kolaj tekniği asamblaj olarak adlandırılır ve kubizm içerisinde yaygınlıkla kullanılmıştır. Kısıtlayıcı geleneksel tekniklerden uzaklaşan sanatçılar tarafından benimsenen teknik, Picasso’nun “gitar” heykeli ile göze çarpmıştır. Kubistler ile beraber Sürrealizm ve Dada içerisinde kendine yer bulan teknik halen pek çok sanatçı tarafından bir ön çalışma aracı olarak benimsenmektedir.
Aşağıdaki Örnekler, ” Seçtiğin Sanatçının Tarzı ile Kendini İfade Et! ” başlıklı Kolaj Çalıştayı’nda, Öğrencilerin Ürettiği Kolajlardan derlenmiştir.
Got something to say? Go for it!