GUSTAV KLİMT; 1862 / 1918, AVUSTURYALI SEMBOLİST RESSAM
Bir altın gravürcüsünün oğlu olan, Klimt ; Avusturya’da Art Nouveau etkisinde ürettiği resimlerde kadın temasını çalışmıştı. Sembolist bir sanatçı olarak tanımlanan Klimt’in sipariş üzerine yaptığı portrelerde empresyonizm etkisi ve Art nouveau süslemeci yaklaşımı birlikte görülebilir. Her ne kadar bazı feminist eleştirmenlere göre o, kadın bedenini erkek gözünde nesneleştirse de, aslında izleyenler için resimleri, zarif bir erotizm içeren kompozisyonlar olarak göze çarpar.
Judith
Çalışmalarından, Adele Bloch-Bauer’in Portresi (iki versiyon denemiştir, bahsi geçen altın yapraklarla bezenmiş olanıdır. ) 2006 yılında 135 milyon dolara satılmıştır. Bu bilinen, bir “resim” için ödenen en yüksek bedeldir. Judith ve Pallas Athene de altın yaprağını yoğun kullandığı diğer çalışmalarındandır.
Adele Bloch-Bauer’in Portresi
Günlük tutmayan, gece hayatı ve sosyal etkinliklerden uzak kalmış sanatçı hakkında bilinenler arasında kendi portresini çalışmanın ilgisini hiç çekmediği ve kendini sadece sabahtan akşama resim yapan bir ressam olarak tanımladığıdır.
1911 yılında “Ölüm ve Yaşam” resmi, Roma Uluslararası Sanat Fuarı etkinliğinde birincilik ödülü almıştır.
Viyena Üniversitesi Büyük Salon tavanı resimlemesi için görevlendirilen Klimt’in üç eseri, ( sadece siyah beyaz fotoğrafları ve üç resmin ön çalışması kalmıştır) Alman işgali sonrasında Naziler geri çekilirken imha edilmiştir. ( Aşağıda, bu yok edilen üç çalışmanın görselleri ; Medicine, Philosophy, Jurisprudence 1907 )
Bir ironi yapacak olursak , resimlerinin bazılarının altın yaprakları ile bezenmesi , onların , düşmanın eline geçmesi istenmeyen bir savaş ganimeti olarak görülmesinden bahsedebiliriz.
Klimt ve Emilie Louise Flöge ; ( Klimt’in yaşam arkadaşı Avusturyalı Moda Tasarımcı)
mindonart / 2013
Got something to say? Go for it!