Necla Çakıldağ
Günümüz dijital ortamında neredeyse tüm sanatçıların internet üzerinde izine rastlanıyor.
Geçmişin popülerlik peşinde koşmamış sanatçılarını, hele eğitmen sanatçılarını pek tanıma şansımız maalesef yok.İlk kadın ressamlarımızdan Necla Çakıldağ bunlardan biri.
Dönemin üretken sanatçısı özgün boya tekniği ile Türkiye kentleri, kırsalı ve köy yaşantısını resmetmiştir.Bir çok resminde geleneksel yüzey motiflerinden esinlenen soyut bir girişim izlenmekle beraber ağırlıkta gerçekçi çalışmalara imza atmıştır.
Sanatçının çok sayıda eserinin nerede olduğu bilinmemekle beraber, özel koleksiyonlardaki çalışmaları, dönemin sanatçısının fırçasını izlememize olanak sağlıyor.
Genellikle tuval,kontraplak üzerine resmettiği resimler, kısa fırça tuşlarının dokuduğu bir yüzey ile göze çarpıyor. Noktacılık tekniği ile yapılmış izlenimi veren resimleri, kullandığı keskin konturlar nedeniyle yeni izlenimcilerin bu tekniğinden ayrılır.
Uzun yıllar yalnız yaşayan sanatçı Caddebostan’daki evinde 1988’de yaşama veda etmiştir.
1960/70’li yılların en büyük trajlı dergisi “Hayat”da tam sayfa yayınlanmış Su isimli çalışması sanatçının uslubunun en belirgin karakteristiğidir.
………………………………………….. “1960 yılına ait,Ege Telgraf gazetesi ciltlerini okumaya başladım.Gazete de yayınlanan edebi yazıların fazlalığı dikkatimi çekti, roman ve hikayelerin daha çok okunduğu yıllarda, gazete sanki bir edebiyat dergisi gibiydi…Semiramis Alev’in Sürgünler adası, Muzaffer Önder’in “Bir Gönülde iki sevda” Vedat Pekgirgin’nin “Babasının oğlu” İhsan Aldoğan’ın “Perili Ev’i “Şukufe Tuncay’ın” Batakhane Gülü” M. Behçet Pirim’in “Sürgünler adası” Cemil Çiçek’in “Tütüncü Güzeli” başlıklı romanlarını gazete tefrika halinde yayınlanmış. Necla Çakıldağ’ın Sanat Bahisleri adıyla yazdığı sanat eleştirileri, Kayhan Taşkıran’ın magazin yazıları, karikatür, sağlık, radyo programları,çocuklar için hazırlanmış sayfalar dışında , ulusal ve yerli haberlerin ağırlıkta olduğunu gördüm.”( Kaynak Ege Telgraf; adres burada.)
mindonart / 2015
Reblogged this on Mindonart.
BeğenBeğen