1940 ların sonunda bulunan Akrilik, önceleri ev cepheleri için üretilse de 1950lerde hemen sanatsal boya malzemelerinin arasına katıldı.Yağlıboya,suluboya gibi diğer medyumlardan geç geliştirilen ve en büyük karakteristiği hızlı kuruma olan akrilik halen emekleme döneminde diyebiliriz.
Avantajları arasında bir çok farklı malzeme ile uyumlu kullanılmasını sayabiliriz.Kurşun kalemden,kömüre kadar,ıslak zeminde ıslak özgün denemelere kadar pek çok sanatsal deneye olanak sağlar..
Çok dayanıklı , kokusuz bir boya olan Akrilik boyanın tüpler ve plastik kutulardaki ambalajları ne yazık ki oldukça pahalı.
Bu nedenle verimli kullanma yöntemleri geliştirmek gerekli.
Gelin bunlara bir göz atalım;
Şayet ilgi uğraşı düzeyinde bir boya yapacaksanız yerli ürünler hayat kurtarır.Profesyonel sanatçı iseniz işiniz zor..
İthal ürünlerin dövize bağlı artışı 500 ml.bir boya fiyatını 80-100 liralara çekti.Bir set oluşturmak için büyük harcamalar yapmalısınız.Çünkü öğrenci işi akrilik boyalar bile ateş pahası ki genellikle piyasada satılan akrilikler profesyonellere hitap etmiyor.
Bu nedenle malzemeyi israf etmeden, dikkatle kullanmalıyız.
Peki böyle bir durumda malzemeden nasıl tasarruf edebiliriz?
Su bazlı boyalar tuval yüzeyinde emilme ile erken tutunarak, hızlı kururlar.
Akrilik çalışmalarda tuval astarınızı güçlendirin.
Zayıf bir astar boyanızı hızla yutacaktır.
Kışın dahi, palette kalan boyanız hızla kurur.
Kullanmadığınız boyayı streç film ile kaplayarak ertesi gün çalışmaya devam edebilirsiniz.
Yardımcı malzeme kullanmayın.
Akrilik için üretilen ara malzemeler tam para tuzağı; doku jeli, parlaklık/matlı katkı maddeleri vs.hepsi üreticilere ek gelir demek.
Bindex tüm bu işleri görür, en kötü şartta vernikleme işini de bindex ile yapabilirsiniz.
Doku ihtiyacınız varsa bunu boyanın kendisi ile değil, önceden hazırlanmış harçla yapın.
Tüm bunlara dikkat ederseniz boya kullanımınızda en az yüzde otuzluk bir tasarrufunuz olacaktır.
mindonart / 2019
Toz boya ile akrilik hazırlamak nasıl bir sonuç verirdi acaba, öğrencilik döneminden yağlı boya hazırlamışlığım var ama akrilik hiç yapmadım yapılabilir mi onu da bilmiyorum, bu konuda bilginiz var mı?
BeğenBeğen
akrilik bağlayıcı olarak bindex kullanılır ise işe yarar.Ancak akrilik boyayı ucuzlatmanın en iyi yolu duvar akriliğinde toz pigment katkısı ile renk değişikliğine gitmektir.Toz pigmentlerin organik olanı Türkiye’de zor bulunur ve çok pahalıdır.
BeğenLiked by 1 kişi
Teşekkür ederim.
BeğenBeğen
Merhabalar . Ben daha yeni resim yapmaya başlayacağım yalnızca hobi amaçlı daha önce video izleyerek pastel boyalarla çok iyi resimler çıkardım . Şimdi kendimi daha da geliştirmek istiyorum ve tuvale resim çizme istiyorum . Kendime malzeme alacağım ama yağlı boya mı akrilik boya mı bilemedim . Çok acemiyim doğrusu bana ne önerirsiniz. Teşekkğrler
BeğenBeğen
Seri çalışıyorsanız akrilik , ağırkanlı isrniz yağlıboya.Alerjikseniz akrilik ,havalandırılır mekanda yağlıboya…
BeğenBeğen